Beszámoló 2021

Dr. Lomnici Zoltán Elnök beszámolója az Emberi Méltóság Tanácsa 2021. évi tevékenységéről

Az Emberi Méltóság Tanácsa más civil szervezethez hasonlóan a pandémia miatt nem tudta zavartalanul folytatni tevékenységét, a jogszabályi korlátozások miatt több program elmaradt. Ennek ellenére eredményes volt a működésünk.

Kitüntettük az Emberi Méltóságért kitüntetéssel Karikó Katalint a világhírű tudóst. Az eseményen a sajtó mellett csak néhány vendég vehetett részt. A kitüntetés hazai sajtóvisszhangja kiemelkedő volt és az olasz RAI televízió adásában is szerepelt.

Ugyancsak átvehette kitüntetésünket I. Bartholomaiosz egyetemes konstantinápolyi pátriárka, a keleti keresztény egyház feje, aki sokat tett a vallások közötti párbeszédért és aki Ferenc pápával is jó viszonyt tart fenn.Mindkét kitüntetést Szunai Miklós főtitkár úrral adtuk át.

Főtitkár úr saját költségen alakította ki és rendezte be azt a kórházkápolnát, amely a Péterfy Kórház betegeinek nyújt segítséget. Az ökumenikus kápolna megáldásánál jelen volt több egyház magas rangú papja és Latorcai János az Országgyűlés alelnöke. Főtitkár úrral ünnepi beszédet mondtunk.

A köztelevízió bemutatta Dézsy Zoltán tagunk, Balázs Béla díjas filmrendező , Varjú Imre atya 1956-os hőstetteit bemutató filmjét, amelyben a korabeli történésekről magam is kérdezem az Emberi Méltóságért kitüntetéssel elismert hős papot.

Mivel a felvidéki jogfosztottak ügyében az Európai Parlamenthez benyújtott petícióm eredményre vezetett és Szlovákia mégsem biztosít jogorvoslatot a jogfosztottaknak, felkértem az Európai Parlamentet arra, hogy intézkedjen. Mivel az Európai Bíróság határozata is megerősítette jogi álláspontomat a jogsértést meg kellene szüntetni. A tárgyévben elküldött levelemre a beszámolóig nem érkezett válasz.

Bajkai István képviselő úrral felléptünk a Beke-Szőcs ügyben, a székely politikai foglyokat időközben szabadlábra helyezték. Július 3. napján Kolozsvár főterén tartottunk tiltakozó sajtó eseményt. Kalotaszegen részt vettünk a Vasvári Pál ünnepségen és koszorúztunk az emlékhelyen.

Alapszabályunknak megfelelően nem kérünk és nem fogadunk el sem állami támogatást sem magánadományt. Az Emberi Méltóság Tanácsa 2021. évi bevétele tehát 0 / nulla / forint.

Az elnöki beszámolót a közgyűlés ellenvetés nélkül 2022. április 4. napján elfogadta.

Budapest , 2022. április 4. napján

dr. Lomnici Zoltán
elnök