Beszámoló 2022

Dr. Lomnici Zoltán Elnök beszámolója az Emberi Méltóság Tanácsa 2022. évi tevékenységéről

Dr.Lomnici Zoltán elnök beszámolója az Emberi Méltóság Tanácsa 2022.évi tevékenységéről

Az Emberi Méltóság Tanácsa folytatta az előző években megkezdett programok végrehajtását. Számos rendezvényt tartottunk és Szunai Miklós főtitkár nagylelkűségének köszönhetően jelentős adományokkal segítettük a Kárpátalján élő nemzettársaink háború miatt elnehezült életkörülményeinek javítását.

A testület képviseletében márciusban beszédet mondtam Kecskeméten a keresztény-zsidó párbeszéd konferencián. Tolmácsoltam Szunai Miklós főtitkár üzenetét.

A határon kívül élő magyarság jogvédelme érdekében kifejtett tevékenységet is folytattuk. Tőkés László úrral igyekeztünk segítséget nyújtani az ártatlanul bebörtönzött székely politikai foglyoknak. Szabadulásukat követően Kézdivásárhelyen Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak felkérésre átadtam a Vasvári-díjat, erre hivatkozva a román kormányzó párt képviselője a román külügyminiszternél kezdeményezte kitiltásomat Románia területéről, így Erdélyben jelenleg nem tudjuk folytatni jogvédő tevékenységünket.

Májusban az Emberi Méltóságért kitüntetést adtuk át Szunai Miklós főtitkár úrral Brenzovics László elnök úrnak a kárpátaljai magyarok érdekében kifejtett tevékenysége elismeréséként.

Júniusban koszorút helyeztem el a Doberdóban álló Magyar Kápolnánál, amely az Emberi Méltóság Tanácsa védnöksége alatt áll. Megkoszorúztam Pólában a hősi halált halt magyar haditengerészek emlékművét, amelyet kezdeményezésemre 2017-ben állítottak fel.

Részt vettem szeptemberben Wittner Mária 1956-os szabadságharcos temetésén, aki az Emberi Méltóságért kitüntetés díjazottja volt.

Októberben a Duna televízió bemutatta Dézsy Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező Varjú Imre 1956-elítélt pap tetteit megörökítő filmjét. A börtönbüntetést elszenvedett kanonok az Ember Méltóságért kitüntetést is megkapta.

Ugyancsak októberben került sor Béres József kitüntetésére, akinek jótékonysági tevékenységét ismertük el.

Decemberben Szunai Miklós jóvóltából több ütemben adományokat juttattunk el Kárpátaljára Böjte Csaba szerzetes és Kocsis Fülöp érsek-metropolita segítségével.
Kitüntettük a dévai Szent Ferenc alapítványt gyermekmentő tevékenysége okán. A kitüntetést Böjte Csaba vette át. Kathy Horváth Lajos, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja és dr. Weisz Péter a gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója is elnyerte az Emberi Méltóságért kitüntetést, amelyet Szunai Miklós főtitkár úrral adtunk át.

Alapszabályunknak megfelelően az Emberi Méltóság Tanácsa nem kér és nem fogad el sem állami támogatást, sem magánadományt. 2022 évben bevételünk nem volt./ Bevétel: 0 forint./

Az elnöki beszámolót a 2023. április 17-i közgyűlés elfogadta.

Budapest, 2023. április 17. napján

Dr. Lomnici Zoltán elnök